Domov » Orlek » Dogodki v Orleku » V spomin na tragično padlega partizana Ivana Rozmana – Petra Levca

V spomin na tragično padlega partizana Ivana Rozmana – Petra Levca

Peter Levec komemoracija
Kraj, kjer je bil smrtno zadet komandant Peter Levec. Tu so pred spominsko leseno tablo položili cvetje.

V spomin na tragično padlega partizana, komandanta Kraškega bataljona Ivana Rozmana – Petra Levca

Več kot 30 pohodnikov se je v nedeljo dne 26.5.2014 udeležilo kratke komemorativne svečanosti in pohoda v spomin na tragično padlega partizana, komandanta Kraškega bataljona Ivana Rozmana – Petra Levca, ki ga je v Orleku organiziral domači vaški odbor ZB za vrednote NOB. Pohod je vodil Ludvik Husu, medtem ko je zbrane na začetku pozdravil Bojan Pahor, predsednik sežanskega združenja borcev.

V Orleku je zbrane nagovoril predsednik sežanskega borčevskega združenja Bojan Pahor, ki se je zahvalil pobudniku dogodka domačinu Ludviku Husuju. Z globokim spoštovanjem je obudil spomine na kruti dogodek izpred 70 let, ko je 9. januarja 1943 vrh Dola pri Orleku umrl komandant kraškega bataljona Ivan Rozman, s partizanskim osebnim imenom Peter Levec. Kraški bataljon je bil sestavljen iz Kraške, Pivške in Brkinske čete. “Kraška četa je v začetku 1943 dobila nalogo pospremiti v Trst italijanskega ubežnika Antonija Dettorija, ki je na Primorsko prišel iz Tomšičeve brigade. Patrulja devetih partizanov, ki jo je vodil Ivan Rozman, je 3. januarja odšla proti Trstu in prispela do Orleka, kjer se je utaborila. Petčlanski patrulji 502. bersaljerske čete iz Sežane, ki je nadzirala zunanji varnostni pas smodnišnice in skladišča streliva v Orleku, je v spopadu s sedmimi partizani prišlo na pomoč 160 miličnikov in 28 karabinirjev, ki so najprej z dvema nato s štirimi kolonami zasledovali partizane, ki so se umikali proti železnici. Komandant kraškega bataljona je bil v spopadu hudo ranjen v nogo in trebuh, soborci so ga prenesli približno pol kilometra stran, ko so zaradi visokega snega onemogli. On jih je prosil, da naj ga ustrelijo, a so mu dali pištolo, ki pa se ni sprožila in je tako izkrvavel. Čez mesec dni so našli njegovo truplo, ki je imelo pri sebi pištolo, vendar se verjetno ni ustrelil, temveč je izkrvavel. Rozmanovo truplo so italijanske oblasti našle skoraj natanko po enem mesecu, 5. februarja zvečer, v kraju, kjer je označen za Vrh Dola pri Orleku. Ker so bile na njem vidne hude rane in je imel v pesti pištolo, ki se ni sprožila, ker se je začepil tulec, so sodile, da se ni ubil sam. Italijanske oblasti so se na vse kriplje prizadevale prepoznati truplo oz. ugotoviti, kdo je padli partizan. To jim je uspelo šele čez nekaj časa, s pomočjo ljubljanske kvesture. Baje so bile zadnje Rozmanove besede: “Smrt fašizmu- maščujte nas tovariši!”, je poudaril Pahor.

peter-levec-zbor
V Orleku je zbrane nagovoril predsednik sežanskega borčevskega združenja Bojan Pahor.

Pobudo za dogodek, ki naj bi postal tradicionalen, je dal domačin Ludvik Husu, ki je vodil pohodnike, med njimi tudi najstarejšega rojenega Orlečana 91-letnega Poldeta Tavčarja (Gašperjevega), sedaj bivajočega v Novi Gorici, ki je napisal knjigo “Spomini slovenskega fanta – vojaka reda italijanske vojske in borca NOB”, in najstarejšega 85-letnega Orlečana Franca Pirjevca, do kraja, kjer je bil smrtno zadet komandant Peter Levec. Tu so pred spominsko leseno tablo položili cvetje, prihodnje leto pa načrtujejo postavitev kamnitega spominskega obeležja. Le-to naj bi spominjalo na smrt komandanta kraškega bataljona Ivana Rozmana- Levca, ki je padel v začetku januarja 1943 pri opravljanju nalog v zvezi s povezavo z italijanskimi protifašisti, ki so tedaj hoteli spraviti v Trst italijanskega ubežnika Antonia Dettorija.

Ivan Rozman
Ivan Rozman

“Ivan Rozman je deloval pod ilegalnim imenom Peter Levec. Iskal sem njegove osebne podatke in pri tem v Institutu novejše zgodovine v Ljubljani prišel do letnice njegovega rojstva 1908 v Ljubljani-Vič. Tudi fotografije o Ivanu Rozmanu, po katerem je imenovana tudi ena izmed sežanskih ulic, nismo dobili. Z uredništva Svobodne misli so nam obljubili, da nam posredujejo prispevek – intervju z njegovo materjo. Težko je najti njegove svojce zaradi varstva osebnih podatkov. Zato naprošam preko medijev, da se mi javijo, da bi z njimi dobili kontakt.,” vabi k sodelovanju Ludvik Husu, ki je udeležence pohoda popeljal še na ogled nekaterih naravnih znamenitosti v bližnji okolici Orleka. Pohodniki, ki so bili nadvse navdušeni nad izpeljavo prireditve, so si ogledali medvedjo glavo in Orleško škrapljišče, ki je zaščiteno kot naravna dediščina s strani novogoriškega Zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine.

Besedilo in foto: Olga Knez

P.S. klikni na fotografije za povečavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja