Domov » Novice » Pravilni Setveni koledar za marec 2019

Pravilni Setveni koledar za marec 2019

SETVENI KOLEDAR – POZOR!

Tudi letos imajo nekateri koledarji, ki jih podarjajo v raznih trgovinah, narobe napisane setvene dneve!

Edini preverjeno pravilen setveni koledar je Setveni koledar Marie Thun
(po katerem je tudi narejen vsakoletni Setveni priročnik, ki ga izdaja Založba Ajda).

setveni-prirocnik-19
Setveni priročnik

Za tiste, ki Setvenega priročnika nimate pa  tukaj prilagam PRAVILNI Setveni koledar za marec 2019:

Setveni koledar za marec 2019
Setveni koledar za marec 2019
legenda marec 2019
Legenda

Vir koledarja: Setveni koledar založbe Ajda

Kako uporabljamo koledar?

Npr. za sajenje krompirja gledamo pri katerih dnevih piše korenina, torej bo prvi dan primeren za sajenje krompirja jutri torek 12. marec (gledano od danes naprej).

Opis:

Peti stolpec predstavlja ugoden impulz za rastlino in ura (list, plod, korenina, cvet). Rastline, ki so tu navedene, v tem času sejemo, presajamo, okopavamo, oskrbujemo in spravljamo.

K plodovkam štejemo vse rastline, ki tvorijo plod v območju semen (fižol, grah, kumarice, buče, leča, koruza, paprika, paradižnik in bučke, vsa ozimna in jara žita, pa tudi jagode, vse sadno drevje in jagodičevje).

Korenovke so vse rastline, ki razvijejo plod v območju korenin (korenček, pastinak, redkvica, repa, rdeča pesa, črni koren, zelena, pesa, peteršilj, tudi krompir, česen, čebula).

Listnate rastline so vse rastline, katerih listi in stebla, nam služijo kot hrana in ki jih rastline tudi posebno krepko oblikujejo (večinoma vse kapusnice, tudi nadzemna kolerabica in cvetača, listnati peteršilj, radič endivija, motovilec, beluši, sladki komarček…).

K cvetnicam štejemo vse rastline pri katerih si želimo bogato in dolgo cvetenje (brokoli, oljnice, cvetice – režemo jih zjutraj…), zelišča nabiramo na dan za cvet.

V petem stolpcu so s pikicami označeni neugodni dnevi, oziroma čas, ki je neprimeren za kakršno koli delo na vrtu (časi mrkov in vozlov Lune ali planetov, pa tudi drugih negativnih konstalacij).

Dodatno razlago koledarja dobite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja