Domov » Izjava o piškotkih

Izjava o piškotkih

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje pravilnega delovanja spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo. V uporabi so funkcionalni piškotki potrebni za pravilen prikaz spletne strani, piškotki družbenih medijev zaradi pravilnega prikaza v stranskem stolpcu, ter piškotki za spremljanje statistike obiskovalcev strani (uporabljeni piškotki: WP, Facebook, Twitter, Google Analytics, w3counter).

Piškotki zagotavljajo pravilno delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo. Ne glede na to pa, v kolikor želite, lahko izključite piškotke na tej spletni strani in ostalih spletnih straneh. Najbolj učinkoviti način je izklop piškotkov v vašem brskalniku. Za napotke poglejte v rubriko Pomoč v vašem brskalniku ali pa na tej spletni strani: About Cookies ki nudi podporo in napotke za vse brskalnike.

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.
Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletnega mesta

(Seznam bo objavljen takoj, ko bo spletna stran končana. Spremenjen bo tudi način privolitve. Prosimo za razumevanje, hvala.).