Domov » O knjigi Orlek in Orlečani » Knjiga Orlek in Orlečani v medijih

Knjiga Orlek in Orlečani v medijih

Knjiga Orlek in OrlečaniKnjiga Orlek in Orlečani v medijih

Izdaja knjige je bila medijsko podprta. Glas o izdaji je segel po celi Sloveniji in preko meja naše države.

V seznamu so navedeni naslovi člankov, novinarji in mediji.

  • Zaznamovan z mejo (Bogdan Macarol) – Primorske novice: 18. december 2012;
  • Oddaja: Primorski kraji in ljudje (Irena Cunja) – reportaža na Radiu Koper Capodistria: 6. januar 2013; posneta je bila v Orleku pri Lužci. V pogovoru so sodelovali: Franc Pirjevec, Dušan Savov, Ludvik Husu in Iris Birsa.
  • Izšla je knjiga Orlek in Orlečani (Iris Birsa) – Kraški obzornik: letnik X št. 1 februar 2013;
  • Orlek, vas na zahodni meji dobil svojo bogato monografijo (Olga Knez) – spletni članek lahko preberete tukaj: članek na www.slomedia.it 22. februar 2013;
  • Orlečani dobili svojo monografijo (Olga Knez) – Kmečki glas: št. 10, letnik LXX 6. marec 2013;
  • Tudi Orlek dobil svojo monografijo (Olga Knez) – Primorski dnevnik: 15. marec 2013;
  • Orlek dobil svojo monografijo (Olga Knez) – Kraški obzornik: april 2013;
  • Orlek dobil svojo monografijo (Olga Knez) – Glasnik občine Divača: letnik 19, 2. junij 2013;
  • Življenje nad kraškim podzemljem (Ivo Žejdela) – Demokracija: št. 31, leto XVIII, 1. avgust; V reportaži, kjer je med drugim v uvodu zapisal: “Kraška vas Orlek blizu Sežane premore le 169 prebivalcev in 58 gospodinjstev in je ena redkih kraških vasi, ki je dobila svojo knjigo..” Na treh straneh je opisal je lego, značilnosti vasi, o orleški gmajni, o preteklosti in sedanjosti…

Monografija je postala pomemben vir Orleške identitete, ki predstavlja zgodovino načina življenja Orlečanov skozi čas, kjer bralec med drugim spozna težke trenutke, ko so se bili boji s političnimi apetiti ali revščino, dogodke, ko se je cela družina zbrala ob večjih praznikih, o življenju na kmetiji, v obrtnih delavnicah, šolskih klopeh in vaških ulicah. Podrobno je predstavljeno tudi življenje vsake domačije. S knjigo nam je dana možnost, da se ne ustavimo pred “k’lonjo”, temveč vstopimo skoznjo in domačijo podrobneje spoznamo.

S knjigo smo se predstavili širši javnosti in kar je še pomembneje, tudi sebi. Bolje se bomo spoznali med seboj. Dogodki so zapisani za vedno in to je tisto kar šteje. Včasih se je potrebno usesti, kaj prebrati, se družiti med seboj.
Brez elektronskih medijev si danes ne moremo več predstavljati življenja, obenem pa nas prav ti mediji odtujujejo.

Velik del knjige sloni na ustnih pričevanjih, s katerimi se bo ohranilo ljudsko izročilo, ki je tista vrednota, ki ohranja naš narod slovenski. Prav ljudskemu izročilu se lahko zahvalimo, da so se stvari, navade in šege ohranile do danes in tvorijo del naše kulture.

“Brez zgodovine ni prihodnosti”. S to knjigo bomo na vas Orlek gledali z drugačnega zornega kota, ohranili marsikatero podobo, dogodek, ki bi sicer za vedno izginil v pozabo.

Iris Birsa