Domov » O knjigi Orlek in Orlečani » Predstavitev knjige v Kosovelovi knjižnici v Sežani

Predstavitev knjige v Kosovelovi knjižnici v Sežani

Predstavitev knjige Orlek in Orlečani v Kosovelovi knjižnici v Sežani

Predstavitev knjige v Kosovelovi knjižnici v SežaniPo uspešni predstavitvi v Orleku, kjer živi 170 prebivalcev, je bila knjiga Orlek in Orlečani 21. februarja 2013 predstavljena v sežanski Kosovelovi knjižnici. Kljub snežnemu metežu, se je zbralo številno občinstvo.

Ob uvodni in zaključni besedi ravnateljice Kosovelove knjižnice Magdalene Svetina Terčon in Dušana Savova, so v kulturnem programu sodelovali še: Maurizio Marchezic na harmoniko, Erik Birsa na flavto, medtem ko je Kosovelovo poezijo brala Olga Husu.
Z avtorico se je pogovarjala Vlasta Race Boljunčič. Občinstvo je bilo nad predstavitvijo navdušeno.
Po predstavitvi se je razvil prisrčen pogovor med udeleženci in avtorico knjige.
Pohvalne so bile besede enega izmed prisotnih: “Drevo se na pozna po krošnji, temveč po koreninah.”

V veliko čast nam je lahko, da se je predstavitve udeležila pesnica, prevajalka in publicistka ga. Jolka Milič, kateri je Društvo slovenskih književnih prevajalcev za leto 2005 podelilo Lavrinovo nagrado za življenjsko delo na področju posredovanja slovenske književnosti drugim narodom. Republika Italija pa ji je namenila red zvezde nacionalne solidarnosti za njen prevajalski opus in življenjsko delo.

Poleg drugih nagrad in odličij, je bila novembra 2013 prva prejemnica Literarne nagrade mira.

V obrazložitvi nagrade, ki jo Ženski odbor slovenskega centra PEN Mira namenja izključno ustvarjalkam, je zapisano, da je Miličeva “vzor pokončnosti, poguma, odkritosrčnosti in bojevitega zagovarjanja osebnih stališč, v katerih brani podcenjeno in spregledano ustvarjalnost žensk”.

O predstavitvi knjige je zapisala: “…kako lep občutek: polna dvorana! Strašno simpatična avtorica knjige, zagreta za svoje delo, vanj “namorana”, taki so meni všeč: topli. Na splošno vsi več kot v redu.”

Pohvala tako velikega človeka pomeni potrditev, da je bila odločitev o izdaji knjige, v kateri smo se zavedli, kot je dejala ga. dr. Jasna Fakin Bajec: “…pomena dediščine v sedanjosti, kjer razmišljamo o preteklosti, za boljšo prihodnost.”

Knjiga zapolnjuje pomembno vrzel o življenju na vasi, hkrati pa mnogim vaškim skupnostim predstavlja dokaz, da se z močno željo, trudom in požrtvovalnostjo zmore vse, tudi, če vas premore le 170 prebivalcev. (dr. Jasna Fakin Bajec)

Vsaka vas bi bila ponosna, da bi imela svoje “korenine” zbrane v knjigi tako, kot jo imamo Orlečani.

V mesecu februarju 2013 je bila monografija Orlek in Orlečani najbolj brana knjiga meseca, Kosovelove knjižnice Sežana, na kar smo Orlečani lahko ponosni, saj pomeni za nas promocijo in prepoznavnost Orleka.

Fotografije: Zdravko Husu