Domov » O Orleku

O Orleku

Orlek je kraška vas, ki leži jugozahodno od Sežane tik ob italijanski meji. Nadmorska višina vasi je 346m, prebivalcev pa 180 (popis iz leta 2014). Oddaljenost od Orleka: Sežana 3,5km, Trst 11km, Koper 34km, Ljubljana 83km. Jadransko morje 7km (zračna linija).

Kje se nahajamo

Orlek se nahaja v občini Sežana, ter je tudi del krajevne skupnosti Sežana (KS Sežana). Imamo svoj vaški odbor ter predsednika vasi, ki ga volimo ob rednih občinskih volitvah. Aktualni predsednik vasi je Sandi Juren.

Zemljevid Občine Sežana
Zemljevid Občine Sežana

V vas pridemo iz Sežane, točneje na cesti Sežana – Lipica zavijemo desno v križišču pri sežanskem gasilskem domu, v križišču je smerokaz za Orlek.

V Orlek vozi šolski avtobus, zjutraj gre iz Orleka ob 7.40, iz Sežane pa popoldan ob 12.25, 13.35 in 14.30 izpred osnovne šole v Sežani. Cena vozovnice za odrasle je 1,30€.

V vas se lahko tudi pride iz več smeri po makadamskih cestah. Najširša in precej uporabljana je makadamska cesta iz sežanskega terminala, ker ta cesta poteka preko železniškega prehoda je potrebna posebna pazljivost. Leta 2008 je bila asfaltirana cesta Orlek – Trebče, ki je namenjena pešcem in kolesarjem. Večja makadamska cesta je tudi Orlek – Lipica ter Orlek – Fernetiči a za avtomobilski promet nista najbolj primerni.

Orlek sestavlja več delov vasi in sicer:
Pri Pili, Grunt, Rudna, Mačji kot (Husle) in Robida.
Ime Orlek naj bi izviralo iz obrti prvotnih prebivalcev vasi, ki so bili oglarji, iz tega sledi Oglek, Orle(italijansko) in kasneje Orlek. Najbližja vas je Fernetiči, ki se nahaja na italijanski strani.

Okrog vasi, na severnem delu, poteka železniška proga Sežana – Trst, ki je bila končana 27. julija 1857. Ob železnici je bil takrat postavljen vodovod, ki je potekal od zajetja v Gornjih Ležečah do Proseka. Sedaj je v Orlek napeljan vodovod s pitno vodo iz Brestoviškega vodovoda.

Pil in spomenik padlim v NOV

Posebnost Orleka je kamniti križ iz leta 1833 (Pil po domače, p’r Pili). V spodnjem delu vasi je tudi lep spomenik padlim v NOV, gre za večji kapnik obdan z manjšimi kapniki.

Pil, spomenik in plošča
Pil; Spomenik padlim v NOV; Spominska plošča na spomeniku
K’lonje

V vasi je veliko kamnitih kraških portalov ali k’lonj po domače. Ohranjeni so tudi kamniti vodnjaki ali štjrne kot jim rečemo domačini. V vasi so tudi ohranjena tri kamnita napajalna korita za živino, zanimivost je tudi pastirska hišica Kažun.

Klonje - Jernejeva in Škamprlova
K’lonje: Jernejeva in Škamprlova

Jernejeva k’lonja ima izredne detajle, za ogled večje slike klikni tukaj

Kapelica

Orlek je ena redkih kraških vasi, ki nima svoje cerkve, sakralne zadeve se tako odvijajo v sežanski cerkvi, enako velja za pokopališče, ki se nahaja v Sežani.

V zgornjem delu vasi je katoliška kapelica, ki pa jo Orlečani bolj malo uporabljamo. Velika zahvala gre Miklavec Alojzu (Lujzetu Barknovmu po domače), da vzdržuje in skrbi za kapelico. Pred kapelico se vsako leto prireja tradicionalno velikonočno žegnanje.

Kapelica v Orleku
Kapelica v Orleku
Lusca

Na vzhodni strani vasi je Lusca (Lušca, Lužca). Nekoč je tam bil kal, danes pa stoji objekt, ki so ga zgradili domačini s prostovoljnim delom. Objekt uporabljamo za razne vaške namene, od sestankov do vaških družabnih prireditev. Ob objektu je urejeno balinišče domačega športnega društva Draga Orlek, ki v l. 2007 šteje preko 50 članov.

Lusca in Balinišče BK Draga Orlek
Levo: Lusca; Desno: Balinišče BK Draga Orlek
Avrikelj ali Lepi Jeglič
Avrikelj ali Lepi Jeglič
Dolina Draga

Športno društvo ima ime po dolini Draga, ki naj bi bila največja kraška vrtača (vrtači tukaj rečemo dolina). Del pobočja doline Drage je na italijanski strani, zakaj so ravno tam povlekli državno mejo pa ni nobenemu jasno…

Kot zanimivost naj omenimo, da v dolini Dragi raste tudi gorska rumena rožica lepi Jeglič (lat.: Primula auricula, po domače: Avrikelj ali Žvinikeljc). Lepi Jeglič sodi v skupino rastlin Jegljičevke in je bližnji sorodnik vsem poznane navadne trobentice (lat.: Primula vulgaris). V starih zapiskih smo zasledili, da naj bi to rastlino iz Balkana prinesli prvotni prebivalci Orleka.

V kolikor boste obiskali dolino Drago, prosimo, da spoštujete naravo in živali, ter ne trgate unikatnih rastlin, ki tam rastejo.

V dolini Dragi Orlečani vsako leto pripravljamo tradicionalno vaško druženje, ponavadi je to 27. aprila. Tradicionalna je nogometna tekma med mlajšimi in starejšimi Orlečani, če je dovolj kandidatov vlečemo štrik ali se udeležimo kakšne druge družabne igre. Druženje se zaključi v večernih urah.

Piknik v Dragi
Piknik v Dragi
Pust

Poleg te prireditve je v Orleku tradicionalen tudi pust, ki ga priredimo na pustno soboto. Pustni sprevod potuje po celi vasi od hiše do hiše, zaključi pa se z večerjo in pustnim plesom pri Lusci.

Veseli pust v Orleku
Veseli pust v Orleku

Teden dni pred pustno soboto pa imamo mali pust za otroke in osnovnošolsko mladino.

Pusta seveda pokopljemo na Pepelnično sredo, v globokem žalovanju popeljemo pusta skozi vas nakar ga pri Lusci zažgemo.

Mali pust in Pepelnica
Levo: Mali pust; Desno: Pepelnica
Kraški Motoristi Sneta S’kira

V Orleku je veliko motornih koles nad 125ccm, motoristi so tako združeni v moto klapo Kraški Motoristi Sneta S’kira. Klapa šteje 20 članov, kar je za tako majhno vas kar lepo število. V letu 2007 so Kraški Motoristi praznovali 30 obletnico z veliko moto fešto v mesecu maju.

Kraški Motoristi redno pomagajo pri usmerjanju prometa na kolesarskih in tekaških prireditvah po Krasu. Prepoznate jih po rumenem brezrokavniku z natisnjenim logotipom ali pa po rdeče-črnem brezrokavniku z našitkom Kraški Motoristi Sneta S’kira.

Evgen Juren Sandi Juren zbor motoristov
Levo: Veterana brata Evgen in Sandi Juren; Desno: zbor po prihodu iz panoramske vožnje po Krasu
Mali Kraški maraton

Zavod za šport Sežana vsako leto na tretjo ali četrto marčevsko nedeljo (okrog 20. marca) organizira Mali kraški maraton.

Mali kraški maraton. Vir slik: Zavod za šport Sežana
Mali kraški maraton. Vir slik: Zavod za šport Sežana

8 kilometrski tek (mali družinski maraton) poteka na relaciji Sežana – Orlek – Sežana, 21 kilometrski tek (pol maraton) pa Sežana – Lipica – Bazovica – Padriče – Trebče – Orlek – Sežana. V letu 2013 je bil tek organiziran že trinajstič.

Video posnetek trase Malega kraškega maratona:

Višinski profil trase 21 km
Višinski profil trase 21 km, za večjo sliko klikni tukaj

Vsako jesen pa se krajša relacija teka ponovi pod imenom "Tekaški pozdrav jeseni na Krasu".

Internet in TV preko kabelske povezave (2006) in optične povezave (2008)

Konec leta 2006 smo v Orleku dobili kabelsko televizijo in kabelski internet.elta siol

Julija 2008 je bila končana optična povezava s strani Telekoma, tako smo dobili na voljo Siol TV, IP telefonijo in zelo hiter internet s hitrostjo od osnovnega 20M/20M do max. 100M/100M. Tako smo se vpisali v zgodovino kot prva slovenska vas z optično povezavo.

Novo igrišče

V letu 2007 smo vaščani s prostovoljnim delom izgradili novo igrišče, otvoritev je bila 1.9.2007.

igrišče v Orleku
Zelo lepo narejeno igrišče, "udarniške" so obrodile sadove
Knjiga "Orlek in Orlečani"
Knjiga Orlek in Orlečani
Knjiga Orlek in Orlečani

16. decembra 2012 smo Orlečani dobili izredno pomembno knjigo "Orlek in Orlečani". Tisto decembrsko nedeljo, ko smo po predstavitvi pri Lusci knjigo prvič prijeli v roke, smo na naši stari spletni strani zapisali:
"Izjemnemu trudu avtorice Iris Birsa se moramo zahvaliti, da imamo prvo knjigo o naši vasi. In to ne "le neko" knjigo ampak resnično odlično knjigo!
Hvala Iris za ves trud in izjemno voljo pri premagovanju vseh ovir, ki so bile na poti do knjige.
Hvala vsem, ki so ji kakorkoli pomagali, hvala sponzorjem za finančno podporo, hvala vsem vaščanom za zgodbe, tekste in fotografije, da smo dobili takšno izjemno knjigo. BRAVO!
Knjigo lahko dobite pri Zlobcevih (Olga Zlobec).
Knjiga ima 374 strani. Poleg opisov vasi, vseh domačij, zgodovine in običajev, je v knjigi tudi veliko fotografij. Veliko je starih fotografij in tudi fotografij starih dokumentov, ki dajejo knjigi izjemno zgodovinsko vrednost. Ogromno je stvari katerih še niste videli in zahvaljujoč tej knjigi ne bodo šle v pozabo. Knjiga ima izjemno vrednost tudi za naše zanamce in je praktično neprecenljiva."

O Knjigi:

Knjiga "Orlek in Orlečani" je strokovna monografija, katere avtorica je Iris Birsa, rojena Zlobec, na domačiji pr' Zlobcevih v Orleku.

Osnovni podatki: Knjiga je velikega formata, barvna, trdo vezana, ima 369 strani, preko 900 fotografij, zemljevidov, starih listin in dokumentov.

Vsebina knjige: geografski podatki, nastanek Orleka, Orlek skozi zgodovinska obdobja, podatki o prebivalcih, domačije v Orleku, kmetijstvo, gospodarstvo, šola v Orleku, naravne vrednote, arhitekturna dediščina, življenje in navade naših prednikov v prejšnjem stoletju, dogodki in odkritje spomenika, društva, športni in vaški objekti, družabno življenje in tradicionalne prireditve, šaljive pripovedi in žalostni dogodki.

V knjigi je o domačijah zapisal vsak lastnik sam, ki ni bil omejen s tekstom ali fotografijo, kar je posebnost in izredna dragocenost. Iz opisov spoznamo življenje Orlečanov v različnih obdobjih.

Slikovni material: so prispevali vaščani vasi Orlek, arhivi, knjižnice, muzeji... Najstarejši dokumenti so iz leta 1770.

Poleg specifičnosti vasi Orlek so v ostalih poglavjih teme, ki se nanašajo na celo Primorsko in širše. Tako kot so živeli Orlečani, so živeli tudi vaščani po drugih vaseh, zato je zanimiva tudi za bralce, ki niso direktno vezani na vas Orlek.

Več o knjigi si lahko preberete na pod-strani O knjigi Orlek in Orlečani na kateri se bodo poleg opisa knjige sproti objavljali tudi popravki, dodatne vsebine in fotografije, ter prispevki iz predstavitev knjige. Dodana bo tudi možnost, da bodo lahko vaščani napisali popravke, ter dodali nove vsebine in fotografije, ki so jih pozabili vključiti v knjigo.

Iz zgodovine:

Iz Mohorjevega koledarja:

Stari Mohorjev koledar o Orleku, predvidevamo da je iz leta 1921 ali 1922.

Klikni tukaj za Mohorjev koledar o Orleku.

Iz zapiskov tomajskega župnika:

Še en star zapis v zvezi z našo vasjo, zapis izvira iz povojnih let prejšnjega stoletja (~ 1955):

albin-kjuder-orlek
Zapis o Orleku, ki ga je napisal tomajski župnik Albin Kjuder

* p.s. izgled zgornjega zapisa tomajskega župnika Albina Kjudra je seveda imitacija, v originalu je navaden tekst na navadnem papirju.

O naši okolici:

Še nekaj besed o naši bližnji okolici. Orlek je obdan s travniki, nekdanjimi pašniki, tipično kraško gmajno ter večinoma nizkimi gozdovi, katere sestavljajo hrasti, črni gabri, črni bori, jeseni, veliko je brnja in ruja, v vasi pa je tudi veliko lip, orehov in kostanjev. Večji borov gozd se nahaja pri Turkovci, dolini, ki se tako imenuje od časa turških vpadov, ker so v njej taborili turški vojaki. Turkovca leži ob makadamski cesti, ki gre od Orleka do Lipice, na levi strani, kakšen kilometer in pol od vasi.

Orleške česnje
Orleške česnje

V Orleku zaradi obmorske lege zelo lepo zori sadje, posebej okusne so češnje in fige, nekaj je tudi kakijev (zlato jabolko). Nekateri Orlečani sadijo in obdelujejo trte, večinoma Teran pa tudi razne bele sorte. Tla in klima sta tipično kraška zaradi tega je količina pridelkov manjša kot drugod.

V bližini vasi, natančneje v Stršinkni dolini pri Čičarju, so jamarji med leti 1997 in 2006 odkrili brezno globoko 340 m, ki sega vse tja do podzemne reke Reke (Timav). V podzemnih dvoranah polnih kapnikov so jezera, kjer živijo človeške ribice(glej fotografijo). Več si lahko preberete na tej strani: Brezno v Stršinkni dolini - Jamarsko društvo Sežana kjer je vse lepo opisano in pofotografirano od začetka kopanja pa do reke Reke v globini 340 m. Brezno je sedaj zaprto iz varnostnih razlogov.

Vhod v brezno v Stršinkni dolini
Vhod v brezno v Stršinkni dolini

Klikni tukaj za prikaz povečane skice Brezna v Stršinkni dolini.

Na obrobju vasi je zelo zanimiva Huslova pečina. Gre za kratko vzdolžno kraško jamo. V okolici Orleka je veliko kraških jam, mnogo jih je še neodkritih -skritih očem, eno takšno jamo, ki je imela zasut vhod, je pred približno 20 leti odkril jamar Ludvik Husu, jamo so poimenovali Ludvikova jama.

Lokacija Orleka na interaktivnem zemljevidu